دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ

امروزه به دلیل توسعه فناوری اطلاعات در سالهای اخیر، افزایش متوسط زمان آنلاین بودن کاربران، استفاده گسترده از موبایل و افزایش ضریب نفوذ اینترنت در جهان، بازاریابی دیجیتال به عنوان یک دانش و تخصص مستقل مورد توجه قرار می‌گیرد.

دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال چیست؟

 

دیجیتال مارکتینگ

 

بازاریابی دیجیتال   

اصطلاح بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) از دو دهه پیش تاکنون به عنوان زیرمجموعه‌ای از مدیریت بازاریابی و نیز مدیریت تبلیغات معرفی شده است.

 رشته دیجیتال مارکتینگ در دانشگاه‌ها جای خود را باز کرده و حتی دانشگاه‌های متعددی در جهان دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی اینترنتی را در سطح کارشناسی ارشد تدریس می کنند. علی رغم برخورد سرد دانشگاه ها در ایران رشته دیجیتال مارکتینگ مسیر توسعه خود را طی کرده است. انتظار می رود در آینده نزدیک جای خود را در دوره های رسمی مثل  MBA در مقطع کارشناسی ارشد باز کند.

تعریف بازاریابی دیجیتال

تعریف دیجیتال مارکتینگ در بین افراد متفاوت است. افراد مختلف اصطلاح دیجیتال مارکتینگ را به معانی متفاوتی به کار می‌گیرند. اما به نظر می‌رسد بیشتر کسانی که اصطلاح بازاریابی دیجیتال را به کار می‌برند، یکی از از مفاهیم زیر را مد نظر دارند.

رویکرد اول

رویکرد اول  معنی دیجیتال مارکتینگ را بر اساس معنای مارکتینگ تعریف می‌کند. به این شکل که هر کاری در بازاریابی با ابزارهای دیجیتال انجام شود، بخشی از بازاریابی دیجیتالی است.

آیا تبلیغات بخشی از بازاریابی است؟ پس تبلیغات با ابزارهای دیجیتال، بخشی از بازاریابی دیجیتال است.

آیا تحقیقات بازار بخشی از بازاریابی است؟ پس تحقیقات بازار با ابزارهای دیجیتال، بخشی از بازاریابی دیجیتال است.

آیا بررسی رفتار مصرف کننده بخشی از بازاریابی است؟ پس بررسی رفتار مصرف‌کننده با استفاده از ابزارهای دیجیتال، بخشی از بازاریابی دیجیتال است.

به طور کلی ااگر بخواهیم وظایف دیجیتال مارکتر را بشناسیم، کافی است وظایف یک کارشناس بازاریابی را بررسی کنیم و همان کارها را با استفاده از ابزارهای دیجیتالی انجام دهیم.

اما این تنها رویکرد موجود برای مشخص کردن مفهوم دیجیتال مارکتینگ نیست.

رویکرد دوم

رویکرد دوم است که دیجیتال مارکتینگ را به عنوان مجموعه‌ای از ابزارها و تکنیک‌ها می‌شناسند. بسیاری از سایت های آموزش دیجیتال مارکتینگ از این رویکرد استفاده می کنند.

به جای این که بخواهیم از معنی دیجیتال مارکتینگ حرف بزنیم، کافی است ابزارها و تکنیک‌های دیجیتال مارکتینگ را بشناسیم. معنی دیجیتال مارکتینگ در این روش تسلط بر مجموعه‌ای از ابزارها و تکنیک‌ها از جمله سئو و ایمیل مارکتینگ گرفته، تا استراتژی محتوا و استفاده از سوشال مدیا است. به طور کلی از تبلیغات کلیکی و بازاریابی موبایلی گرفته، تا تولید محتوا و افیلیت مارکتینگ در فضای دیجیتال همگی از این ابزار ها و تکنیک ها به شمار می روند.

تعریف دیجیتال مارکتینگ با ترکیب این دو نوع رویکرد

 تعریف رویکرد اول ودوم از بازاریابی دیجیتال، با یکدیگر تعارضی ندارند و درکنار هم قرار می گیرند. منابع متعددی هم به سراغ استفاده از هر دو تعریف باهم رفته اند.

بازاریابی دیجیتال شامل همه ابزارها و فعالیت‌هایی است که برای بازاریابی محصولات و خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد به شرطی که این فعالیت‌ها در بستر دیجیتال (وب، اینترنت، موبایل، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی و …) انجام شوند.

ابزارهای بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ

  بازاریابی توسط موتورهای جستجو (SEM) شامل ترافیک ارگانیک و خریداری شده

بهینه سازی برای موتورهای جستجو (سئو)

  بازاریابی محتوا (Content Marketing)

 بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)

 بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)

استراتژی محتوا (Content Strategy)

 تبلیغات بر اساس کلیک (PPC)

  اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

 تبلیغات بنری (Banner Advertising) و تبلیغات همسان (Native Advertising)

  ایمیل مارکتینگ

 بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ (یا اصطلاح قدیمی آن: تبلیغات موبایلی)

 بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)

 تولید محتوا

  بازاریابی ویروسی دیجیتال (Digital Viral Marketing)

تبلیغات هدفمند و سفارشی شده (Targeted Advertising)  و تبلیغ همسان (Native Advertising)  هم جزو این ابزار و تکنیک هستند. به این دلیل که این دو تکنیک عملاً فراگیرتر می باشند پس سایر گزینه‌ها را هم پوشش دهند.