«دیجیتال مارکتینگ» اولین بار در دهه ۱۹۹۰ به کار برده شد. عصر دیجیتال با روی کار آمدن اینترنت و پلتفرم Web 1.0 شروع و توسعه پیدا کرد. Web 1 .اولین مرحله از توسعه وب جهانگستر (WWW) بود. تا آن زمان هنوز بازاریابان به عصر دیجیتال اعتماد نداشتند. بازاریابان مطمئن نبودند که استراتژیهای بازاریابی دیجیتال چگونه به حیات خود ادامه خواهد داد.
تاریخچه دیجیتال مارکتینگ
در سال ۱۹۹۳ اولین بنر قابل کلیک در فضای وب اجرا شد و اولین مجله اینترنتی به نام HotWired برای تبلیغات خود از این بنرها استفاده کرد. این اتفاق را میتوان سرآغاز عصر دیجیتال مارکتینگ نامید. از آن زمان به بعد تغییرات بیشتری با فناوریهای جدیدی وارد بازار شدند. در سال ۱۹۹۴ یاهو راهاندازی شد. این شرکت در سال اول نزدیک به یک میلیون بازدید داشت.
کم کم شرکتها و کسبوکارها متوجه شدند برای بقا باید در دنیای دیجیتال وعرصه بازاریابی دیجیتال پا بگذارند. در همان سالها شرکتهای مختلف برای خود وب سایتی راهاندازی کردند. در سال ۱۹۹۶ از موتورهای جستوجو و ابزارهایی همچون Alexa ،LookSmart و HotBot رونمایی شد.
گوگل در سال ۱۹۹۸ متولد شد و مایکروسافت موتور جستوجوی MSN را راهی بازار کرد. دو سال بعد یعنی سال ۲۰۰۰ شاهد شکست حباب دات کام بودیم و بسیاری از کسبوکارهای خرد از بین رفتند و تنها غولهای فناوری توانستند ادامه دهند. در سال ۲۰۰۶ ترافیک موتورهای جست وجو در یک ماه به حدود ۴/۶ میلیون دلار رسید. این ترافیک اوجی برای دنیای دیجیتال مارکتینگ بود.
مردم در فضای اینترنت بسیار فعال تر حضور پیدا کردند و حجم اطلاعات موجود در وب چندین برابر شد. فرصتی برای کسبوکارها فراهم شد تا با مشتریان خود بتوانند تعاملی فعالانه و مستقیم داشته باشند. در سال ۲۰۰۴ تبلیغات اینترنتی و بازاریابی دیجیتال در آمریکا ۹/۲ میلیارد دلار درآمد داشت. بازاریابان درک کرده بودند که باید استراتژیهای خود را به سمت وب و اینترنت بکشانند.
ظهور شبکههای اجتماعی همچون فیسبوک، فرصتهای بیشتر و جدیدتری را برای بازاریابان و کسبوکارها فراهم کرد. در واقع فصل جدیدی از تجارت آغاز شد. اختراع کوکی وب از دیگر نقاط عطف و مهم در صنعت دیجیتال مارکتینگ بود. بازاریابان میتوانستند الگوهای رفتاری کاربران اینترنت را بررسی کرده و رویکردهای جدیدی برای تبلیغات خلق کنند. اولین کوکیها تنها وظیفه ثبت عادات کاربران را داشتند. اما در حال حاضر این کوکیها پیشرفته تر شده و با روشهای مختلفی دادههای کاربر واقعی را جمع کرده و در اختیار بازاریابان میگذارد.
بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۴ توسط Marketingtechblog انجام شد، ۹۹ درصد بازاریابان در فیسبوک، ۹۷ درصد از توییتر، ۶۹ درصد از پینترست و ۵۹ درصد از اینستاگرام فعالیت می کردند. ۷۰ درصد از بازاریابان B2B از فیسبوک برای یافتن مشتری استفاده کرده و ۸/۸۳ درصد از برندهای لوکس و معتبر در پینترست حضور دارند. لینکدین، توییتر و فیسبوک اصلیترین شبکههای اجتماعی برای بازاریابی هستند.
بازاریابی دیجیتال برخلاف بازاریابی سنتی هزینه چندانی ندارد. همچنین با کمک ترندهای دیجیتال مارکتینگ شما میتوانید در یک بازه زمانی کوتاهتر، به طیف وسیعی از مخاطبان دست پیدا کنید. با توجه به اینکه مردم روز به روز بیشتر از محتوای دیجیتال استفاده میکنند،
به زودی دیجیتال مارکتینگ جایگزین بازاریابی سنتی خواهد شد. بازاریابی سنتی برای همیشه کنارگذاشته می شود. به همین دلیل یک متخصص بازاریابی دیجیتال باید نسبت به روندهای نوظهور و الگوریتمهای جدید موتورهای جست و جو آگاه باشد. آگاهی متخصص بازاریاب دیجیتال، تنظیم استراتژیهای رقابتی برای کسب و کار در فضای دیجیتال را به همراه دارد.